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OSH Program Directive Number 76-1910.243-1 
 
Subject:  Tool Retainer Under Article VI, Section 1910.243 (b) (1), 

Guarding of Pneumatic Powered Tools and Hose. 
 
Standard:  Article VI, Section 1910.243 (b) (1), Rules and Regulations, 

Commissioner of Labor, State of South Carolina. 
 
Cross Reference to 
Federal Standards: 29 CFR 1910.243 (b) (1). 
 
Background:  The present federal standard in 29 CFR 1910.243 (b) (1) requires 

the installation of a tool retainer on each piece of utilization 
equipment which, without such a retainer, may eject the tool. A 
proposal is under development by the federal OSHA Division of 
Standards Development to modify this standard to read as follows: 

 
 “29 CFR 1910.243 Guarding of portable powered tools. 

(b) Pneumatic powered tools and hoses.- (1) Tool Retainer. A tool 
retainer shall be installed on each piece of utilization 
equipment which, without such a retainer, may eject the tool 
with sufficient force to injure an employee(s). 

(2) Exception. A tool retainer shall not be required under either of 
the following conditions provided that the work practices are 
posted and enforced which insure that employees are not 
exposed to the danger of an ejected tool: 

 
The work piece provides the necessary protection for both the 
tool operator and other employees. 
 
Partitions or shields which protect employees (including the 
operator) not protected by the workpiece are used.” 

 
Interpretation:  Pending final approval of the proposed change in the federal 

standard, an alleged violation of the requirement for the use of tool 
retainers on pneumatic powered tools shall be considered de 
minimis, provided that one or more of the exception conditions 
outlined above are in force.. This action is based on a 
determination that under these conditions, employees would be 
provided with protection equivalent to that provided by the 
existing standards. 

 



Effective Date:  This instruction is effective upon receipt and will remain in effect 
until cancelled or superseded by amendment to the Regulation or 
Program Directive. 

 
William M. Lybrand, Director 
May 27, 1976 


