
South Carolina Department of Labor, Licensing and Regulation 
Division of Labor 

Office of Occupational Safety and Health 
Columbia, South Carolina 29211 

 
OSH Program Directive Number 78-1926.250-1 
 
Subject:  Article VII, Section 1926.250 (b) (1), Material Storage-As Related 

to Interim Storage of Concrete Forms and Shoring Between 
Placements. 

 
Standard:  Article VII, Section 1926.250 (b) (1), Rules and Regulations, 

Commissioner of Labor, State of South Carolina. 
 
Cross Reference to 
Federal Standards: 29 CFR 1926.250 (b) (1). 
 
Background:  The purpose of this directive is to clarify the application of Article 

VII, Section 1926.250 (b) (1), Material Storage, as related to 
concrete forms and shoring. 

 
 It has been brought to the attention of the National OSHA Office 

that contractors have been cited under 19 CFR 1926.250 (b) (1) 
when lumber normally used as concrete forms and shoring is 
bundled and stockpiled within 10 feet of an exterior wall which 
foes not extend above the top of the material stored. 

 
Interpretation:   

a. The equipment used for shoring of newly placed concrete 
(forms, shoring jacks, clamps, steel rods or pipes, base plates 
and other items that are in use) is “equipment” subject to the 
standards contained in Subpart Q, Sections 1926.700, 701 and 
702. “Material Storage” as defined in Section 1926.250 (b) (1) 
does not apply except in a static situation. 

 
b. When stripped forms and shoring are bundled and placed 

within close proximity to an open-sided floor (in order to 
preclude a “sidepick” by a crane), for movement to another tier 
for placement, it must be considered as in-process equipment. 
During routine operations, all normal safety precautions shall 
be taken. When the bundles are to be left overnight or for a 
longer period of time, they shall be anchored and braced in 
such a manner to prevent displacement in any direction. All 
periphery guards shall be in place except when the bundles are 
actually being removed through the opening. 

 



c. Equipment of this type, not actually in use as process 
equipment and positioned on the jobsite for an indefinite period 
of time, would be covered under Section 1926.250 (b) (1), 
Material Storage. 

 
d. The application of these standards depends on the specific 

conditions, as stated in the preceding paragraphs, found by the 
OSH Compliance Officer at the time of the inspection. 

 
Effective Date:  This instruction is effective upon receipt and will remain in effect 

until cancelled or superseded by amendment to the Rules and 
Regulations. 

 
William M. Lybrand, Director 
May 31, 1978 
 
 


