
South Carolina Department of Labor, Licensing and Regulation 
Division of Labor 

Office of Occupational Safety and Health 
Columbia, South Carolina 29211 

 
OSH Program Directive Number 80-1910.37-1 (REVISED) 
 
Subject:  Acceptability of Self-Luminous Exit Signs (Tritium or Other 

Radioactive Isotope Energized) Under Article VI, Section 1910.37 
(q). 

 
Standard:  Article VI, Section 1910.37 (q) (6) and (q) (8), Rules and 

Regulations, Commissioner of Labor, State of South Carolina. 
 
Cross Reference to 
Federal Standards: 29 CFR 1910.37 (q) (8). 
 
Background:   The existing Rules and Regulations of the Commissioner of 

Labor, State of South Carolina, particularly Section 1910.37 (q) 
(6), require the exit signs be externally illuminated to a value of 
not less than five foot candles. There have been requests to accept 
self-luminous exit signs and electrical internally illuminated exit 
signs. On the basis of the source standard, NFPA 101-1970, no 
luminescent, fluorescent, or reflective material can be accepted as 
a substitute for the required external illumination. The source 
standard committee has not recommended any change in the 
mentioned provision for the 1973 revision. Provided the minimum 
external illumination (5 foot candles on surfaces) requirements are 
met, exit signs can be passive, fluorescent, reflective, self-
luminous, or electrical internally illuminated. This directive 
replaces Program Directive number 74-1910.37-1 (formerly OSH 
P. D. #74-16-1). 

 
Interpretation: The Occupational Safety and Health Administration, U. S. 

Department of Labor, is presently preparing a recommended 
proposed rule-making covering several modifications to Federal 
Standards Subpart E. In the subject area of exit signs and their 
illumination, federal OSHA and the S. C. Division of OSH plan to 
follow the revisions to the source standard as follows: 

 
a) In Article VI, Section 1910.37 (q) (6), deletion of the last sentence 

which removes the requirements for a colored location indicating 
light. 

 
b) No change in Article VI, Section 1910.37 (q) (7). This section 

requires electrical internally illuminated exit signs in occupancies 
such as theaters where reduction of normal illumination is 



permitted, and makes no mention of their use in other 
occupancies. The pertinent source standard provisions had an 
added clause, “and may be used in any occupancy” which was 
interpreted by many that such signs were fully alternate to the 
illuminated signs required by Section 1910.37 (q) (6). The NFPA 
1973 Revisions show deletion of the clause, “and may be used in 
other occupancies”. It will be made clear that all exit signs are 
required to have the external illumination required by Section 
1910.37 (q) (6), except for the occupancies stipulated in Section 
1910.37 (q) (7) such as theaters. 

 
c) An exception to Section 1910.37 (q) (8), permitting existing 

externally illuminated signs to have letters not less than 4 ½ 
inches high, other than in place of assembly. This exception is to 
recognize that the 1967 Edition of the source standard accepted 4 
½ inch high letters for internally illuminated exit signs as 
alternates to externally illuminated types provided they were 
equivalent in visibility. All new signs must have six inch letters. 

 
Until the Commissioner of Labor implements the Revisions of the 
source standards by promulgating a final Revision in Rules and 
Regulations of the Department of Labor, violations of Section 
1910.37 (q) (6) and (q) (8), may be subject of de minimis 
violation notices where the Assistant Director/OSH Compliance 
determines that the relationship has no direct relationship to safety 
or health. 

 
Effective Date:  This instruction is effective upon receipt and will remain in effect 

until cancelled or superseded by amendment to the Rules and 
Regulations. 

 
William M. Lybrand 
August 1, 1980 
 
 
 


