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OSH Program Directive Number 75-1910.106-5 
 
Subject:  Incidental Storage or Use of Flammable and Combustible Liquids 

in Individual Plants. 
 
Standard:  Article VI, Section 1910.106 (e) (2), Rules and Regulations, 

Commissioner of Labor, State of South Carolina. 
 
Cross Reference to 
Federal Standards: 29 CFR 1910.106 (e) (2). 
 
Background:   To provide additional information on the application of Section 

1910.106 (e) (2). 
 

(a) A review of various federal OSHA documents concerning the 
application of the requirements of federal standard 29 CFR 
1910.106 (e) (2) has shown evidence of inconsistency in the 
use of interpretations. 

 
(b) This information is in accordance with the intent of the source 

standard National Fire Protection Association, Sectional 
Committee on General Storage of Flammable Liquids, as 
indicated in the Flammable and Combustible Liquids Code 
NFPA No. 30, 1973. 

 
Interpretation: Pending a revision of federal standard 29 CFR 1910.106 and our 

requirements, safety specialists and industrial hygienists should be 
guided by the following: 

 
(a) When the only operation involved is the storage of flammables 

in containers or tanks that are closed and remain closed 
throughout the storage, the storage area shall be considered to 
refer to a warehouse as shown in paragraph (d) (5) of Section 
1910.106. In this instance, Table H-14 and H-15 shall be used. 

 
(b) When the procedure involved is mixing, transferring, or other 

exposure of liquid to vaporization through operational 
procedures in which the containers do not remain closed in the 
storage area, Article VI, Section 1910.106 (e) (2) (ii) (a) shall 
be considered to refer to a storage area as shown in paragraph 
(d) (4). In this instance, Table H-13 shall be used to determine 
permissible quantities. 



 
Effective Date:  This instruction is effective upon receipt and will remain in effect 

until cancelled or superseded by amendment to the regulation or 
program directive. 

 
Basil A. Needham, Director 
September 25, 1975 
 
 
 
 


