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OSH Program Directive Number 81-1910.157-2 
 
Subject:  Subarticle 6, 1910.157 (f) (2), (f) (2) (i) and (f) (4) – Hydrostatic 

Testing of Dry Chemical Cartridge Portable Fire Extinguishers. 
 
Standard:  Subarticle 6, 1910.157 (f) (2), (f) (2) (i) and (f) (4), Rules and 

Regulations, Commissioner of Labor, State of South Carolina. 
 
Cross Reference to 
Federal Standards: 29 CFR 1910.157 (f) (2), (f) (2) (i) and (f) (4). 
 
Background:  Presently, Subarticle 6, Subpart L, Section 1910.157 (f) (2) (i) does 

not provide for exceptions when fire extinguishers have been 
repaired by soldering, welding, brazing or use of patching 
compounds. 
a. The source for the development of the Subpart L standards 

included NFPA 10-1970 and coordination with the NFPA 
during the recent changes to NFPA 10. The provisions of 
NFPA 10-1978, 5-1.3 (examination of cylinder condition) 
includes a note which states “For welding or brazing on 
mild steel shells, consult the manufacturer of the 
extinguisher”. These recent changes reflect the intent of 
Appendix B to Subpart L which contains a cross reference 
listing of current national consensus standards. The 
standards contain information and guidelines which are 
considered acceptable in complying with requirements in 
the specific sections of Subpart L. 

 
b. As indicated by the manufactures instructions, specified 

repairs can be made and subsequent hazards reduced by 
following the procedures, limitations, standards and quality 
assurance which ensure safety. 

 
Interpretation:  Repairs will be permitted on dry chemical, cartridge type 

extinguisher shells constructed of mild steel when such repairs are 
by silver brazing and are performed in conformance with the 
pertinent requirements of the extinguisher’s manufacturer. 

 
a. Repairs shall only be performed by trained persons deemed 

competent and approved by the employer. 
 



b. The employer shall have available and provide the 
Compliance Officer the employer’s written designation of 
the approved competent person and the current 
manufacturer’s instructions which provide for repairs, test 
and/or maintenance of any fire extinguishers covered by 
this instruction. 

 
c. After completion of allowable repairs, the unit shall be 

hydrastatically tested in accordance with the manufacturers 
written test instructions. 

 
d. Allowable Repairs and Hydrostatic Test Requirements. The 

following allowable repairs and test requirements are 
considered within the scope of Subarticle 6, Section 
1910.157 (f) (2), (f) (2) (i), and (f) (4): 

 
1. Hand Portable Mild Steel, Dry Chemical Cartridge Operated 

Extinguishers. 
(a) Repairs shall be by means of silver brazing only. 
(b) Silver brazing is restricted to extinguisher 

components such as the carrying handle lug, 
nozzle holster nuts, hanger attachment, visual seal 
attachment, etc., which are specifically within the 
manufacturer’s limitations. 

(c) Silver brazing shall not be allowed where the mild 
steel shell is damaged as by tearing, etc., of the 
parent metal from the shell. 

2. Wheeled Extinguishers. 
(a) Welding is restricted to such elements of the 

wheeled conveyance as the handle, axle shroud, 
nitrogen cylinder stand, etc., which are 
specifically within the manufacturer’s limitations 
and do not affect the safety factor. 

(b) Welding shall not be allowed where the mild steel 
shell is damaged, as by the tearing, etc., of the 
parent metal from the shell. 

(c) Hydrostatic testing as required in Subarticle 6, 
Sections 1910.157 (f) (1), (f) (2) and (f) (4) shall 
be conducted after allowable repairs are made 
directly to the pressure vessel. 

 
NOTE: The manufacturer’s instructions for allowable 
repairs and hydrostatic testing are not exempted from 
other applicable OSHA standards unless by a 
particular directive, variance or other official 
notification. 



 
Effective Date:  This directive is effective upon receipt and will remain in effect 

until cancelled or superseded by amendment to the Regulation or 
Program Directive. 

 
William M. Lybrand, Director 
September 11, 1981 
 
 
 


