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OSH Program Directive Number 75-1910.212-5 
 
Subject:  Applicability of Article VI, Section 1910.212 to Chain Saws. 
 
Standard:  Article VI, Section 1910.212 (a) (3) (ii), Rules and Regulations, 

Commissioner of Labor, State of South Carolina. 
 
Cross Reference to 
Federal Standards: 29 CFR 1910.212 (a) (3) (ii). 
 
Background:  Inquiries have been made to the application of Federal Standard 29 

CFR 1910.212 to chain saws. The source of this OSHA standard is 
Federal Standard 41 CFR 50-204.5. The intent is that Part 50-
204.5, Machine Guarding, shall apply to all machines. This is 
specifically brought out in section 50-204.5 (c) (4) which lists 
some of the machines, including portable power tools, that usually 
require point of operation guarding. Since no OSHA standard other 
than section 1910.212 applies to the guarding of chain saws, the 
general industry standard 1910.212 shall apply. The intent is to 
clarify the use of section 1910.212 as applied to chain saws, 
particularly blade guards for chain saws. 

 
Interpretation:   

a. When the use of a chain saw blade guard would prevent the 
employee from performing the particular work function 
assigned or would offer a more serious hazard than that 
associated with an unguarded chain saw blade, a chain saw 
blade guard would not be required. The omission of a chain 
saw blade guard under these conditions would not be a 
violation of Article VI, Section 1910.212 (a) (3) (ii). 

 
b. In intended uses when it would be feasible to have the chain 

saw blade guarded (a one direction movement of the saw with 
no other obstructions to the guard), a chain saw blade guard 
would be required. 

 
c. This interpretation does not exempt the use of personal 

protective equipment or the application of other relevant 
standards. 

 



Effective Date:  This instruction is effective upon receipt and will remain in effect 
until cancelled or superseded by amendment to the Regulation or 
program directive. 

 
William M. Lybrand, Director 
October 30, 1975 
 
 
 


