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OSH Program Directive Number 76-1910.213-4 
 
Subject:  Acceptability of Fixed or Manually Adjusted Guards Under 

Section 1910.213 (c) (1). 
 
Standard:  Article VI, Section 1910.213 (c) (1), Rules and Regulations, 

Commissioner of Labor, State of South Carolina. 
 
Cross Reference to 
Federal Standards: 29 CFR 1910.213 (c) (1). 
 
Background:  To clarify the meaning of Section 1910.213 (c) (1) in accordance 

with Federal Field Information Memorandum #72-2A. 
 
Interpretation:  When a manually adjusted guard is needed in accordance with 

manufacturer’s instructions and under sufficient supervision to 
insure consistent compliance with instructions so that any variance 
from the requirements of Article VI, Section 1910.213 (c) (1) 
would have no direct and immediate relationship to safety and 
health, such a manually adjusted guard provides equivalent 
protection to that provided by automatically adjusted guards. 

 
 Accordingly, the use of a manually adjusted guard instead of an 

automatic guard shall be cited de minimis, provided that the 
manually adjusted guard is used in accordance with manufacturer’s 
instructions and under sufficient supervision to ensure consistent 
compliance with these instructions. 

 
Effective Date:  This instruction is effective upon receipt and will remain in effect 

until cancelled or superseded by amendment to the regulation or 
Program Directive. 

 
William M. Lybrand, Director 
May 27, 1976 


