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OSH Program Directive Number 78-1910.213-7 
 
Subject:  Clarification of Positive Means Under Article VI, Section 

1910.213 (b) (5), Woodworking Machinery Requirements. 
 
Standard:  Article VI, Section 1910.213 (b) (5), Rules and Regulations, 

Commissioner of Labor, State of South Carolina. 
 
Cross Reference to 
Federal Standards: 29 CFR 1910.213 (b) (5). 
 
Background:  There has been some confusion as to whether disconnecting the 

plug cap from its electric receptacle on a piece of woodworking 
machinery connected by cord and plug constitutes positive means 
for rendering such machinery inoperative while adjustments or 
repairs are being made. This directive clarifies when such 
disengagement of the plug cap from its receptacle can be accepted 
as a positive means and is written to assure uniformity in such 
applications. 

 
Interpretation:  Under the following conditions, disengaging the plug cap from the 

receptacle which the piece of woodworking machinery receives its 
electrical power shall be deemed as positive means: 

 
1. The piece of woodworking machinery shall have a single motor 

rated at or less than two (2) horsepower and operating at less 
than 250 volts. 

 
2. The woodworking machine shall be located within six (6) feet 

of the receptacle from which it receives its electrical power. 
 

3. The woodworking machine shall be of such design and size that 
concealment of the operator or repairman making adjustments 
or working on the machine is impossible. 

 
4. The operator or repairman shall be able to easily place the plug 

cap end of the electrical cord or cable on the machine without 
having to contend with other machinery or building obstructions 
so that the plug cap can be observed by the operator or 
repairman during adjustments or repair operations. 

 



Effective Date:  This instruction is effective upon receipt and will remain in effect 
until cancelled or superseded by amendment to the regulation or 
program directive. 

 
William M. Lybrand, Director 
February 8, 1978 


